Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box:


5/30/2005

MAKSALÄISKÄT (chloasmat)

 

Varmasti jokaisella on tänä päivänä selvää auringon kavaluus siinä missä sen ihana autuuskin. Vaikka auringon valo hellii hipiää, piilee sen vaikutuksissa myös todellinen vaara –ihosyöpä. Melanooma on lisääntynyt rajusti kaikissa valkoihoisen väestön asuttamissa maissa.  Suomessakin melanooma on viidessä vuosikymmenessä viisinkertaistunut. Yleistymiseen ei ole tutkimuksien mukaan muuta syytä kuin ihmisten muuttunut ”aurinkokäyttäytyminen”.

 

Mutta kaikki auringon aiheuttamat haitat eivät suinkaan ole hengenvaarallisia vaan epäesteettisiä. Yksi näistä vitsauksista on varsinkin 20 – 40 -vuotiailla naisilla esiintyvät maksaläiskät. Maksaläiskät ovat ruskeita epäsymmetrisiä läiskiä. Niitä esiintyy kasvoilla, kaulalla, decolleteella, käsissä, mutta niitä voi olla myös muualla kehossa. Läiskät ilmestyvät pääasiassa kasvoihin heti auringonvalon lisääntyessä ja häviävät usein sen vähetessä eli talven tullen. Jos maksaläiskä sijaitsee syvemmällä ihon verinahassa, läiskä on ja pysyy.

 

Maksaläikät eivät nimestään huolimatta tarkoita sisäelinsairautta, vaikka jotkut maksasairaudet voivatkin aiheuttaa maksaläiskiä. Nimi tulee lähes suoraan pigmenttimuunnoksen ulkonäöstä. Maksaläiskän pääasiallinen aiheuttaja on auringon valo. Näin ollen kauneudenhoitoalan ihmisten keskuudessa käytetty sanonta ”iho muistaa aina auringon” pitää paikkaansa.

 

Miten maksaläiskä sitten syntyy? 

Ihmisen ihossa on pigmenttiä ihon väriainetta eli melaniinia tuottavia soluja eli melanosyyttejä. Melaniini antaa iholle ja hiuksille niiden luontaisen värin. Ihon melanosyyttisolujen tehtävänä on pigmentoitumisella eli melaniinin tuottamisella suojella ihoa palamiselta ja ennen aikaiselta vanhenemiselta. Tuloksena on rusketus, jonka laatu ja määrä on rodusta, yksilöstä ja olosuhteista riippuvainen. Joskus jostain syystä melanosyyttien toiminta vilkastuu epänormaalisti ja silloin ruskeaa pigmenttiä syntyy kiihtyvästi ja se näkyy ihossa ruskeana läiskänä, epätasaisena rusketuksena.

 

Maksaläiskät voivat kuulostaa vähäpätöiseltä ongelmalta, mutta niitä saavat henkilöt todella kokevat pigmenttimuunnokset piinaavina ja häiritsevinä. Niille herkistyminen on yksilöllistä, sillä tokikaan kaikki auringon palvojat eivät näitä viheliäisiä muutoksia saa. Taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi ikä (murrosikä, vaihdevuodet), hormonaaliset muutokset (raskaus, vaihdevuodet, murrosikä, sairaudet), hormonilääkitys (e-pillerit), hajuvedet, sitrushedelmät sekä iholle aiheutuneet traumat.

 

Raskausajan hormonaalisen myllerryksen aikana naisen on todella syytä välttää aurinkoa sillä yli 70 prosenttia naisista saa raskausaikanaan maksaläiskiä. Usein raskausajan jälkeen nuo muunnokset katoavat, mutta aurinkokylvyistä runsaasti nauttinut äiti voi saada pronssisen rusketuksen lisäksi myös ikuiset muistot maksaläiskien muodossa. Varsinkin nykyään nuorten naisten aloittaessa ehkäisypillereiden käytön nuorella iällä on alle kolmikymppisten maksaläiskistä kärsivien naisten määrä lisääntynyt.

 

Miksi appelsiinia ei syödä rannalla?

 

Auringon kanssa yhteensopimattomia ainesosia ovat alkoholi, retinoli ja sitrushapot. Iho kontaktissa alkoholi, retinoli ja sitrushapot valoaktivoituvat ja näin herkistävät maksaläiskille. Ne ovat niin sanottuja fotostabiileja aineita. Siksi alkoholia sisältävät tuoksut ja partavedet kannattaa ottaa käyttöön vasta illan hämärtyessä. Sisäisesti nautittu alkoholi ei aiheuta maksaläiskiä, mutta alkoholin runsasta nauttimista auringossa ei suositella koskaan. A-vitamiinia eli retinolia sisältäviä voiteita tulee niiden valoherkkyyden vuoksi välttää auringossa ja lähes aina näissä retinolivoiteissa onkin selkeät ohjeet ainoastaan yökäyttöön. Samoin kuin alkoholi sitrushapon on todettu vaikuttavan epäedullisesti ihon pigmenttiin. Sen vuoksi esimerkiksi sitruunoiden, lime –hedelmien sekä appelsiinien nauttimista auringossa on syytä välttää.

 

 

Hyvä suoja on kaiken a ja o

 

Paras ehkäisykeino maksaläiskiltä on hyvä suojautuminen auringolta jopa ympäri vuoden. Ainoastaan Suomen synkän talvijakson lokakuusta – joulukuulle voi aurinkosuojat unohtaa. Jos kuitenkin haluaa nauttia auringosta tulee aina käyttää voidetta, jossa suojakerroin on riittävän suuri. On hyvä muistaa myös niin sanottu ”citysuojaus”, jolla tarkoitetaan normaalia käyskentelyä auringon alla ilman tarkoitusta ruskettua. Nykyään löytyy monilla kosmetiikkasarjoilla suojan sisältäviä voiteita käsille sekä kasvoille. Tuotteet ovat sopivia myös miehille. Maksaläiskien jo ilmennettyä kannattaa hoitokeinoja etsiessä kääntyä kosmetologin tai ihotautilääkärin puoleen.

 

Aurinko ei suinkaan ole vaarallinen kohtuudella nautittuna ja hyvin suojautuneena. Auringolla on useita todettuja positiivisia vaikutuksia kuten D-vitamiinin tuotanto ja mieltä piristävä sekä rentouttava vaikutus. Kenenkään ei kannata maksaläiskien pelossa lisätä aurinkorantoja kiellettyjen kohteiden listaan vaan ottaa rannalle mukaan maalaisjärki, aurinkosuojaa ja nauttia ah, niin ihanasta auringosta.

FINNTOWN

Monday, May 30, 2005

Published by USASuomeksi.com