Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Piparkakku

 

Jos sinulta kysytään mikä tuo mieleen joulun, niin voisiko se olla joulukuusi, lahjat, kynttilät… piparkakut! Piparkakut ovat varmasti lähes jokaisen perheen joululeivonnaiset numero yksi. Ja vaikka idea piparkakuissa on aina sama, jokaisella leipurilla on varmasti omat niksinsä piparkakkujen leivontaan. Senpä vuoksi oman äidin leipomat piparit ovatkin aina ne parhaimmat…

 

Piparkakkuihin on joskus liittynyt myytti niiden parantavasta vaikutuksesta. Tämä perustunee piparkakuissa käytettyihin mausteisiin ja hunajaan. Alun pitäen piparkakku on keksitty tuhansia vuosia sitten Indusvirran laaksossa. Faarao Ramseksen haudasta on löydetty ihmisen muotoisia hunajakakkuja, jotka on leivottu vuoden 1500 eKr. tienoilla. Egyptin kautta piparkakkuperinne saapui Eurooppaan ja sittemmin Amerikkaan. Niistä ajoista ovat piparkakut muovautuneet erilaisiksi, sillä ensin piparkakut valmistettiin käyttämällä vain jauhoja ja hunajaa. Luulisi siinä pahimman makeannälän kadonneen…

 

Piparkakku viestinviejänä

 

Kaukomatkailijat kuitenkin toivat mukanaan mausteita itäisistä maista ja näitä aloitettiin käyttämään myös piparkakkujen maustamiseen. Piparkakkuja on kutsuttu jumalten ruuaksi ja eipä ihmekään, sillä mausteiden ja hunajan sekoituksesta syntyy huumaava tuoksu. Mausteisuutensa vuoksi amerikkalaiset kutsuvat piparkakkua gingerbreadiksi.

 

Tätä jumalten ruokaa alettiin sittemmin koristelemaan ja niistä loihdittiin mitä upeampia muoteissa valmistettuja piparkakkuja. Piparkakkukuvioiden välityksellä viestitettiin ajatuksia jumalille. Kristityissä maissa piparkakku saattoi olla raamatullisin kuvin varustettu pyhä ehtoollis- tai muistoleipä. Piparkakuilla voitiin jakaa poliittisia aatteita tai vaikka rakkautta lemmityille.

 

Suomeen piparkakut rantautuivat vasta keskiajan loppupuolella. Ensimmäisen merkinnän mukaan Turkuun tuotiin maailman sen aikaisesta piparkakkukeskuksesta, Saksasta, piparkakkuja vuonna 1685. Koska piparkakuilla oli vahva uskonnollinen tausta, uskotaan niiden saapuneen Suomeen luostareiden kautta. Aluksi piparkakkuja valmistettiin vain pappiloissa, mutta sittemmin tapa levisi nopeasti koko kansan keskuuteen. Piparkakkuja käytettiin kahvileipänä, jolloin se vakiinnutti paikkansa suomalaisten kahvipöytiin ja sydämiin.

 

Piparkakkukuvioiden merkitys

 

Tänä päivänä tuskin kukaan ajattelee popsiessaan piparkakkuja niiden muodon takana olevan vinhan perän. Ehkä yleisin malli piparkakuille on kukka. Sen on ajateltu tuovan mukanaan hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden. Piparkakku-ukot ja akat kuvaavat pitkää elämää. Sydämet, tähdet ja linnut ovat suoria uskonnollisia vertauskuvia. Eläessämme trendien ja markkinavoimien pyörittämässä maailmassa on piparkakkuihinkin tullut maallisempia kuvia, kuten muumit, teletapit, nallet yms.

 

Hannu ja Kerttu

Jokainen lienee kuullut myös piparkakkuihin liittyvän sadun Hannusta ja Kertusta, jotka metsän siimekseen eksyttyään löysivät piparkakkumökin, jossa asusteli ilkeä noita. Epäilen syvästi useankaan tietävän taustalla olevan tosi tarinan. Tarina liittyy leipuri Katarina Schraderiin.

 

Katarina surmattiin ja poltettiin uunissa 1600 –luvulla. Katarinan surmaan liittyy toinen leipuri, jonka vuoksi Katarina muutti  kotiseudultaan, palaten kuitenkin jonkun ajan päästä takaisin. Metsän keskeltä hän osti talon ja perusti sinne leipomon. Hän oli taitava leipuri ja kehitti omia piparkakkuja myyden niitä menestyksekkäästi.

 

 Tästä tuohtuneena toinen leipuri Hans Meztler väitti, Katarinan olevan noita, joka sieppaa lapsia, syöttää ne pulleiksi piparkakuilla ja syö lopuksi heidät itse. Koska väite ei mennytkään läpi Metzler surmasi ja poltti uunissa Katarinan siskonsa Gretelin kanssa.

 

Vaikka satu onkin brutaalinoloinen sen seurauksena inspiroiduttiin piparkakkutaloista ja Suomessakin on rakenneltu piparkakkutaloja viime vuosituhannen alusta aina näin joulun alla. Lisää piparkakuista voi lukea Anna-Liisa Mattilan kirjasta Pipari.

 

-Hyvää joulua kaikille-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saturday, December  17, 2005

14/05