Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Alla kuuman auringon

 

1800 -luvulla rusketus oli rahvaan merkki, sillä pelloilla työskentelevät alempiarvoiset ruskettuivat. Mitä korkeammalle arvoasteikolla ihminen sijottui, sitä kalpeampi iho hänellä oli. Kalpea iho oli korkean aseman merkki. Ihoa jopa vaalennettiin vaarallisilla kemikaaleilla ja puutereilla. Hienot leidit käyttivät päivän varjoja ja peittäviä asuja. Toisin on tänä päivänä. Ihmiset maksavat pitkän pennin päästäkseen aurinkoon ja päivetys haetaan vaikka solariumista tai purkista. Tänä päivänä päivettynyttä ihoa pidetään kauniina ja terveen värisenä.

 

Auringonpalvonta on kieltämättä ihanaa, päivettynyt iho on kaunis ja auringon lämpimässä syleilyssä on mukava rentoutua, mutta auringon palvonta ei ole täysin vaaratonta. Auringon säteet voivat polttaa ja tänä päivänä kiinnitetään entistä enemmän huomita siihen, että auringon ultraviolettisäteily kuivattaa ihoa ja näin ollen edesauttaa ihon ennenaikaista vanhenemista.

 

Auringon säteiden ABC

 

Aurinko säteilee infrapuna- ja ultraviolettisäteilyä. Vain Ultraviolettisäteily (UV) ruskettaa, joten tarkastelemme sitä nyt tarkemmin. Ultraviolettivalo jaetaan UV-A:han (pitkäaaltoinen), UV-B:hen(lyhytaaltoinen) sekä UV-C:hen. Tärkein ero näiden säteiden välillä on aallon pituuksissa, mikä vaikuttaa niiden kykyyn tunkeutua ihoon. UV-C imeytyy ilmakehän otsonikerrokseen, joten sillä ei ruskettumiseen ole vaikutusta. UVA-säteet aiheuttavat nopean, välittömän rusketuksen, joka ei säily pitkään. UVB-säteet taas saavat aikaan pitkäaikaisen rusketuksen. UVB-säteet aktivoivat ihon pigmenttisoluja, jotka tuottavat ruskeaa väriainetta, melaniinia.

 

Itse asiassa rusketus on ihon oma suojamekanismi auringon UV-säteitä vastaan. Vaikka rusketus suojaakin ihoa, ei se yksin riitä suojaamaan ihoa auringon UV –säteiltä. Hyvän aurinkosuojan saamiseksi suositellaan tuotteita (aurinkovoiteita), joissa on suoja sekä UV-A:ta että UV-B:tä vastaan. On myös hyvä muistaa, että iho päivettyy myös pilvisenä päivänä, sillä UVA –säteitä on auringonvalossa. Jos iho altistuu suurille säteilymäärille, UVA-säteet vaurioittavat ihon sidekudosta. Tämän seurauksena iho menettää joustavuutensa, mikä saattaa aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjä. UVB-säteet aiheuttavat auringonpolttamia. Molemmat sädetyypit voivat aiheuttaa melanoomaa eli ihosyöpää.

 

Aurinkosuojatuotteilla ostetaan aikaa auringossa

 

Aurinkosuojakerroin ilmaisee, kuinka kauan on mahdollista oleskella auringossa palamatta verrattuna siihen, ettei käytä mitään suojaa. Toisin sanoen aurinkosuojatuotteella ”ostetaan aikaa auringossa”. Aurinkosuojatuotteen valintaan vaikuttavat mm. ihmisen oma iho, vuodenaika, auringossa olo aika, otsonitaso, pilvisyys, vuorokauden aika sekä auringon polttavuus. Huomioi myös, että vesi, valkoinen hiekka sekä lumi tehostavat auringonsäteilyä.

 

Ihoryhmät jaetaan neljään ryhmään sen mukaan kuinka ne kestävät aurinkoa:
Erittäin herkkä iho palaa herkästi, ruskettuu harvoin, voit olla auringossa illman suojaa 5-10 minuuttia. (Lapsien aurinkosuojat valitaan aina tämän kategorian mukaan!)

15 - 25SPF
Herkkä iho palaa usein ja ruskettuu joskus, voit olla auringossa illman suojaa 10-20 min.

10 – 25SPF
Normaali iho palaa joskus ja ruskettuu sen jälkeen, voit olla auringossa illman suojaa 20-30 min. 10 – 20SPF
Sietokykyinen iho ei pala, ruskettuu helposti, voit olla auringossa illman suojaa 40 min.

10- 25SPF

 

Muita suojautumiskeinoja (mekaanisia) ovat:
Vaatteilla ja hatuilla ihon suojaaminen
Varjo
Aurinkolasit (silmät ovat hyvin herkät auringon säteilylle)

Huulivoide (huulissa ei ole omaa suojamekanismia lainkaan)
Vältä oleskelua auringossa keskipäivällä. Iltapäivän auringon paiste on hellempää.
Lapsi pitää suojata vaatteiden lisäksi suojavoiteella. Lapsen iho altistuu UV-säteilylle moninkertaisesti aikuisen ihoon verrattuna.

 

 Kaiken kaikkiaan auringon säteilyllä on useita myönteisiä vaikutuksia elimistöön: se antaa meille vireyttä ja elinvoimaa, tukee verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä edesauttaa D-vitamiinin muodostumista. Auringolla on myös paljon suotuisia vaikutuksia moniin sairauksiin (psori). Näiden vaikutusten aikaansaamiseksi riittää vähäinenkin määrä auringonvaloa. Jotta saisimme kaiken ihanasta auringosta irti, on hyvä oppia suojautumaan sen haittavaikutuksilta.

 

 

 

 

 

Saturday, March  18, 2006

06/06