Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Tavallisille ihmisille

-personal training

 

Henkilökohtaisen valmennuksen (personal training) suosio on kasvanut hurjasti lyhyessä ajassa. Vielä hetki sitten vallitseva ajattelutapa oli, että personal trainerin palkkaavat vain varakkaat kuntoilijat. Tämä mielikuva on niin sanotusti menneen talven lumia ja yhä useampi tavallinen kuntoilija ostaa personal trainerin palveluja. Personal trainerin tärkein tehtävä on motivoida ja ohjata valmennettavaansa miellyttävään ja tulokselliseen kuntoiluun.

 

Henkilökohtaista ohjausta hakevat usein henkilöt, joilla on kyllä tietoa oikeanlaisesta liikkumisesta, mutta he haluavat lisämotivaatiota liikkumiseen. Myös sellaiset henkilöt, joilla on paljon halua liikkua, mutta ei juuri tietoa ja taitoa muun muassa lihaskuntoharjoittelusta haluavat henkilökohtaista ohjausta”, kertoo fysioterapeutti Sari Tiainen. Hän mainitsee myös, että hyvin usein työikäiset, lähellä eläkeikää olevat henkilöt ovat huolestuneita omasta terveydestään ja kunnostaan. ”He haluavat olla ns. kunnossa myös eläkeiässä”, Sari täsmentää.

 

Sari Tiainen on 30-vuotias fysioterapeutti. Tällä hetkellä hänen päivänsä täyttää kahden pienen lapsen lisäksi kuntoutus- ja liikunta-alan yrittäjän ammatti KS-Kuntopalveluiden parissa. Sari tietää omasta kokemuksestaan, ettei arki ns. ruuhkavuosina ei aina ole otollisin omille liikuntaharrastuksille. Kiire ei kuitenkaan ole syy jättää liikuntaa pois vaan liikkumista tulee mukauttaa. Tällä hetkellä hän itse pyrkiikin hyödyntämään hyötyliikuntaa mitä suuremmissa määrin: puutöitä, multakasojen kuljettaminen kottikärryillä jne. ”Pyrin saamaan pihatöistä kaiken hyödyn irti, eli teen ne tehokkaasti, hikoillen ja hengästyen”, hän vinkkaa Hän vinkkaakin nauttivansa kaikista liikuntamuodoista. Erityisesti hän pitää kuntosaliharjoittelusta, vesijumpasta, ja tehokkaasta, perusaerobicista. ”Jos joskus ennätän yksin sauvakävelylle lähimetsiimme, niin nautin joka ikisestä minuutista!”, hän naurahtaa.

 

 

Liikunnan ammattilainen

 

Henkilökohtaiseksi valmentajaksi, omavalmentajaksi tai personal traineriksi itseään voi kutsua kuka tahansa ja siksipä oman ohjaajan valinnassa kannattaakin olla erityisen tarkka. Ammattitaitoinen henkilökohtaisen valmentajan tulee olla liikunta-alan tai fysioterapian ammattilainen. Sari on toiminut ryhmäliikunnanohjaajana useita vuosia kunnallisessa liikuntatoimessa ja kansalaisopistossa. Hän kertoo, että hänen ohjaamansa ryhmät ovat olleet hyvin vaihtelevia: lasten liikuntaryhmiä, työikäisten kuntoliikuntaryhmiä ja ikääntyneiden erityisliikunnan ryhmiä. ”Myös erilaisia tyky-liikuntaryhmien ohjauksia olen tehnyt paljon”, Sari lisää listaan.

 

Fysioterapeutin opintoihin Sari ajautui edellä mainitun liikunnanohjaustyön myötä. ”Halusin syventää tietojani ja taitojani ihmisten terveydestä ja kehon toiminnasta”, Sari sanoo. Fysioterapeutiksi hän valmistui vuonna 2004 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Sen jälkeen hän on toiminut muun muassa fysioterapeuttina terveyskeskuksessa ja ohjannut erilaisia liikuntaryhmiä.

 

Tänä keväänä tämä pirteä nuori äiti aloitti yrittäjäuransa. Tällä hetkellä Sarin työn pääpaino on koti- ja laitoskäynteinä annetavassa yksilöfysioterapiassa. ”Yritykseni KS-Kuntopalvelut tarjoaa myös omasta kunnosta ja terveydestä kiinnostuneille henkilöille ja yrityksille erilaisia räätälöityjä kunto- ja hyvinvointipalveluita”, Sari kuvailee. Räätälöidyillä palveluilla tarkoitetaan fyysisen kunnon eri osa-alueiden testausta, henkilökohtaisten harjoitusohjelmien laadintaa ja harjoittelun seurantaa. Harjoitusohjelmat perustuvat aina fysioterapeutin tekemään terveysselvitykseen ja testauksiin.

 

Liiku terveellisesti

 

Henkilökohtaisen valmentajan avustuksella ihmiset oppivat liikkumaan tuloksellisesti ja terveellisesti. Sari sanookin, että esimerkiksi väärin tehdyt liikesuoritukset kuntosaliharjoittelussa saattaa aiheuttaa voimakkaita oireita tuki- ja liikunta-elimistöön niin, että liikkuminen jopa rajoittuu. Oikein tehdyillä liikesuorituksilla ja tavoitteellisella liikuntaharjoittelulla on kauaskantoiset vaikutukset terveyteen ja toimintakykyyn ja sitä kautta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vaikka henkilökohtaisen valmentajan palveluja käyttävät sekä miehet että naiset, hyödyntävät naiset palvelua hiukan miehiä monipuolisemmin. Naiset muun muassa haluavat kovan treenauksen lisäksi venyttelyohjelmia miehiä useammin.

 

Henkilökohtaisella ohjauksella pyritään nimenomaan vaikuttamaan yksilöllisesti juuri ohjattavan henkilön terveyteen ja kuntoon. ”Eniten apua henkilökohtaisesta ohjauksesta on niille, jotka ovat jääneet sohvalle, mutta kyse onkin siitä miten saada henkilöt sohvalta palveluni käyttäjäksi”, Sari toteaa.

 

 

Sari kertoo, että ohjaus aloitetaan lähes poikkeuksetta terveysselvityksen tekemisellä ja haastattelulla, jossa selviää asiakkaan motiivit ja mahdollisuudet harjoitteluun. Fysioterapeutin tekemiä testauksia harjoitusohjelmaa varten ovat muun muassa kehon lihastasapainon tutkiminen: mahdollisten lihaskireyksien selvittäminen ja lihaksiston kunnon testaaminen. Tutkimiseen voi kuulua myös kehon koostumuksen mittausta, liikkuvuuden arviointia ja aerobisen kunnon mittausta. Yhdessä asiakkaan kanssa laaditaan tavoitteet. ”Terveysselvityksen, testitulosten ja haastattelun perusteella laadin fysioterapeutin ammattia hyödyntäen henkilökohtaisen harjoitusohjelman esimerkiksi kuntosalille tai kotiharjoitteluun”, Sari sanoo. Ohjelmassa huomioidaan myös mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistössä olevat oireet ja muun muassa asiakkaan tekemän työn vaatimukset. Tarvittaessa Sari on myös mukana asiakkaan treeneissä tsemppaamassa ja antamassa ohjeita.

 

Hinta koostuu asiakkaalle tehdyistä testeistä ja harjoitusohjelman laajuudesta. Perustestaukset johon kuuluvat terveysselvitys, verenpaineen mittaus, rasvaprosentin mittaus, selkärangan liikkuvuuden arviointi ja lihaskuntotestaus sekä harjoitusohjelma kuntosalille ja sen ohjaaminen maksaa yhteensä 75 euroa. Lisäohjaukset ja muun muassa personal trainerin palvelut maksaa edellisen palvelun ostajalle 35 euroa tunti. Ryhmille tai esim. kaveriporukoille räätälöin erilliset hinnat. (Hinnat KS-Kuntopalvelut)

 

Sohvakunto säilyy sohvalla

 

Varsinkin silloin kun into kuntoiluun syttyy, syntyviä tuloksia ei malttaisi lainkaan odottaa. ”Konkreettiset tulokset riippuvat paljon siitä miten henkilö sitoutuu noudattamaan hänelle räätälöityjä ohjelmia”, Sari sanoo. ”Periaatteeni on se, että pyrin tekemään asiakkaalle toimivan ja tuloksellisen ohjelman”, hän jatkaa. Sari muistuttaa kuitenkin, ettei tuloksia tulisi mitata niinkään senteissä tai kiloissa. Tuloksellisinta ja palkitsevinta on hänen mielestään se, kun henkilö on saanut henkilökohtaisen valmentajan myötä ikuisen kipinän liikkumiseen ja omasta terveydestä huolehtimiseen.

 

Vaikka Sari ei annakaan varsinaisia ravitsemusneuvoja hän kertoo ammattilaisen näkemyksensä ruokailuun ja kuntoilijan ravintoon liittyen. ”Tärkeintä mielestäni liikkujan ruokavaliossa on sen monipuolisuus ja säännöllisyys. Nälkäisenä ja aliravittuna keho ei kykene tehokkaaseen työskentelyyn. Turhaan ei ole vuosia puhuttu myöskään ns. lautasmallista, mitä toteuttamalla on jo ottanut suunnan oikeaan ravitsemukseen. Riittävän monipuolinen ravinto kattaa kyllä kuntoliikkujan ravintoaineiden tarpeen”.

 

Se kuinka ohjauksen ja liikunnan tulokset näkyvät riippuu tietenkin henkilöstä. ”Kunnon ylläpitämiseen vaikuttava liikuntamäärä tulisi myös arvioida sen mukaan mitä kuntoa halutaan pitää yllä, sohvakunto säilyy sohvalla jne..”, Sari vitsailee. Sarin näkemys asiaan on se, että erittäin vähän liikkunut henkilö saa tuloksia aikaan jo hyvin pienelläkin liikunnan lisäämisellä, kun taas paljon liikkunut saa monesti tehdä enemmän töitä jotta kehitystä tapahtuu, toki kuntotaso on jo korkeampi kuin vähän liikkuneella. Liikunta kaikessa muodoissaan on kuitenkin aina eduksi, on se sitten kevyttä kävelyä taikka systemaattisempaa treenaamista.  Kuntoilijan kultainen muistisääntö liikkumisen lisäksi on sen täysi vastakohta, palautuminen. Kuntoilija tarvitsee unta ja lepoa. ”Liika liikkuminen ja mm. palautuspäivien laiminlyöminen saattaa hidastaa kehitystä”, Sari muistuttaa.

 

Kuvat: Sari Tiainen

            Wikimedia

Wednesday, June 12, 2008

07/08