Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Tulta päin! – Juha Saario

 

Juha Saario työskentelee palomestarina Keski-Suomen pelastuslaitoksella Äänekoskella. Palomestarin virkaa hän on hoitanut jo vuodesta 2007 lähtien. Ennen Äänekoskelle siirtymistään hän on toiminut muun muassa Kuopiossa Pelastusopistolla opettajana. Tänä syksynä tällä kokeneella pelastusalan ammattilaisella on mielenkiintoinen kokemus edessään. Syyskuussa Juha suuntaa kohti Yhdysvaltojen länsirannikkoa ja San Franciscoa.

 

San Franciscoon Juha ei matkaa turistin roolissa vaan hän suorittaa siellä kolmen kuukauden kansainvälisen vaihdon palomiehen tehtävissä. Juha Saariolle aukesi ainutlaatuinen mahdollisuus lähteä kolme kuukautta kestävään vaihtoon Amerikkaan, hänen työnantajansa toimesta. ”Jyväskylän kaupunki rahoittaa viisi kansainvälistä henkilöstövaihtoa vuodessa”, Juha kertoo. ”Henkilö voi olla miltä tahansa alalta, mutta hänen tulee olla vakituisessa työsuhteessa kaupungilla”, hän lisää. Kaupunki maksaa matkan ajalta palkkaa, matkat ja osan asumiskuluista. Hakijalle tehtäväksi jää työskentelykohteen löytäminen ja tietenkin työskentely valitsemassaan kohteessa kolmen kuukauden ajan.

 

Vaihtoajaltaan Juha odottaa ennen kaikkea uuden oppimista. Palomiesten rooli Yhdysvalloissa on tunnetusti kiedottu tiukkaan sankariviittaan, mutta sankaritehtäviä enemmän Juha odottaa oikean amerikkalaisen palomiehen työarjen kohtaamista ja toimintaa. Hän toivoo myös vievänsä mukanaan suomalaista näkemystä pelastustyöstä.

 

Tiivis ja harkitseva työyhteisö

 

Palomiehiä arvostetaan Amerikassa hyvin paljon ja arvostusta on lisännyt vuoden 2001 tapahtumat. Palomiesten työtä pidetään myös hiukan mystisenä sen vuoksi, ettei tähän tiiviin ja melko sulkeutuneen työyhteisön aivoitusten sisälle päästetä helposti ulkopuolisia. Suomenkin palolaitoksissa työskentelee hyvin tiivis työporukka. Juha pohtii, että palomiesten yhteen hitsautuminen tapahtuu ihan luonnostaan. ”Palomiehen työvuoro kestää 24 tuntia putkeen. Kun jotkut palomiehistä ovat työskennelleet samoissa vuoroissa jopa kolmekymmentä vuotta, niin siinä ehtii keskustelemaan paljon henkilökohtaisistakin asioista”, Juha sanoo.

 

Työn luonteen vuoksi myös palomiesten perheet lähentyvät helposti keskenään. Amerikassa palomiehet työskentelevät suomalaiseen tapaan pitkää vuoroa. ”Heillä tosin työvuoro voi joissakin pelastuslaitoksissa kestää jopa kaksi vuorokautta putkeen”, Juha vinkkaa. Sankarikulttuuria tai ei, palomiehen ammatti on pitkälti odottelua. Näillä hälytysten odotteluajoilla pelataan, jutellaan, tehdään paperitöitä tai vaikka nukutaan, mutta kuitenkin ollaan koko ajan valmiina toimimaan.

 

Vielä tänä päivänä palolaitoksilla löytyy kahta koulukuntaa palomiehiä. Vanhemmat palomiehet ovat tulleet töihin usein työn toiminnallisuuden vuoksi ja ovatkin luonteiltaan monesti tämän päivän palomiehiä räiskyvämpiä. Nykyisin palomiehet skaalataan vaativilla fyysisillä ja psyykkisillä testeillä. Yksi luonnevaatimuksista on rauhallisuus. Lisäksi henkilön tulee omata äärimmäisen hyvä fyysinen kunto ja kestävyys. ”Palomiehen tulee olla hyvin harkitseva, mutta samalla määrätietoinen”, Juha selittää. ”Eikä kenenkään etujen mukaista olisikaan, että palomies toimisi päättömästi tilanteessa, jossa on kyseessä esimerkiksi ihmishengen pelastaminen”, hän jatkaa.

 

Amerikassa Juha olettaa olevan Suomea enemmän hajontaa palomiehien luonteissa. Koulutuskin poikkeaa suuresti suomalaisesta Pelastusopiston toiminnasta. Kun Suomessa Pelastusopistossa koulutetaan palomiehiä kolmen lukukauden ajan, amerikkalaiset kanssaveljet/siskot kouluttautuvat puoli vuotta ja siirtyvät siitä kentälle. Tämä ominaisuus onkin Juhan mielestä suurin erottava tekijä amerikkalaisen ja suomalaisen palomiehen työnkuvassa. Amerikkalainen pelastustoiminta perustuu hyvin pitkälle operatiiviseen toimintaan ja työ on, tietenkin myös maan suuruuden vuoksi, enemmän liukuhihnamaista. Suomessa pelastajat ovat saaneet myös sairaankuljetuskoulutuksen ja osallistuvat sairaankuljetukseen siinä missä esimerkiksi palojen sammuttamiseenkin.

 

Amerikasta oppia ja toimintaa

 

Vaikka amerikkalaiset palomiehet kohtaavat työssään hyvin paljon erilaisia haasteita verrattuna suomalaisiin, ei Juha Saario pelkää uusia haasteita. ”En usko, että minut laitetaan kaikkein vaativimpiin hommiin siellä”, hän toteaa. Koska kyseessä on Kalifornian osavaltio, odotettavissa on esimerkiksi maastopaloja ja Juhan tulee myös varautua jopa maanjäristyksiin. ”Olin San Franciscossa silloin, kun vuoden 2004 tsunami-onnettomuus Thaimaassa tapahtui. Pelko ja järkytys olivat siellä täysin erilaista kuin Suomessa. Silloin huomasin, että siellä tsunami voi olla totisinta totta. Meidän suomalaisten kun ei tarvitse varautua kotimaassamme tuollaisiin”, selvittää Juha. Vaikka Suomessa ei tsunami uhkaakaan, aikoo Juha ottaa oppia amerikkalaisesta varoitus- ja pelastusjärjestelmästä mahdollisimman paljon. Tämä kouluttajan roolissakin viihtyvän palomestarin aikomuksena on imeä niin paljon tietoa amerikkalaisesta systeemistä kuin vain ehtii ja hyödyntää opittuja tietojaan palattuaan Suomeen esimerkiksi maastopalojen torjunnassa ja sammuttamisessa.

 

Lähtökohtaisesti Juha menee Kaliforniaan San Fransiscoon ja Monterey Bayn alueelle, joka kostuu monista keskuksista. Hän tulee toimimaan siellä suomalaisena asiantuntijana tekemään samoja töitä kuin Suomessakin. Suomesta Juha vie mukanaan suojapukunsa Monterey Bayhin. Tämä on pakollista, jotta hän saa työskennellä siellä. Muutenkin vastuu turvallisuudesta ja vakuutukset ovat pääosin suomalaisten hoidettavia asioita. ”Vastuu- ja turvallisuusasiaa kysyttiin paljon jo hakuvaiheessa”, Juha kertoo.

 

Parhaaksi turvallisuuden takeeksi hän mainitsee rauhalliseen tapaansa palomiehen oman harkinnan. ”Pelastustehtäviä ei aina Yhdysvalloissa hoideta suomalaisen silmin kaikkein järkevimmällä tavalla. Suomessa meillä on esimerkiksi huomattavasti paremmat suojavarusteet”, Juha kertoo ja viittaa siihen, että on aiemmin tutustunut New Yorkin palolaitosten toimintaan amerikkalaisten kollegojensa myötä.

 

Itärannikolta länteen

 

Vaihtopaikan hakemisvaihe oli Juhalle jotain aivan muuta kuin helppoa. ”Alun perin olin suunnitellut meneväni New Yorkiin NYFD:hin, mutta se koitui ylivoimaiseksi urakaksi”, Juha toteaa. ”Ilman yhteyshenkilöä vaihtopaikan etsiminen on todella vaikeaa. Esimerkiksi yksin New Yorkissa on 160 palolaitosta. Systeemi on niin paljon Suomalaista suurempaa ja näin monimutkaisempaa”, hän kuvailee. Juha kuitenkin löysi vaimonsa Amerikassa asuvan tuttavansa välityksellä läntiseltä rannikolta yhteyshenkilön, joka auttoi asiassa ja niinpä lopulta paikka vaihdolle löytyi Kalifornian osa-valtiosta.

 

Suurta, mielenkiintoista, haastavaa… Kaikkea tuota vaihto Yhdysvalloissa tulee varmasti olemaan ja vaikka työvuoroista ei Juhalla ole vielä minkäänlaista käsitystä, eikä työnkuvastakaan ole muuta kuin mutu-tuntuma, hän tulee jouluna ammatillisesti paljon kokeneena takaisin Suomeen. Ja jottei vaihto olisi vain työntekoa, aikoo tämä urheilullinen palomestari ottaa tuntumaa Kalifornian luontoon liikkuen sekä tutustua elämyksiin muun muassa ystäväperheen ja heidän lapsiensa kanssa.

 

 Monterey Fire Department

 

Kuvat: Wikimedia

Susanna Suhonen

Saturday, June 30, 2008

08/08