Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

FinnFest -Sharing the Spirit of Finland

 

Pohjois-Amerikassa toimii hyvin paljon erilaisia suomalaisia järjestöjä ja pienempiä aktiiviryhmiä. Yksi merkittävimmistä suomalaista kulttuuria ylläpitävistä ja esittelevistä Amerikassa toimivista organisaatioista on FinnFest USA, joka järjestää vuosittain FinnFest -tapahtuman Amerikan eri kaupungeissa. Tämän kesän  tapahtuma oli toinen kerta kun festivaali järjestettin Duluthissa.

 

Haastateltavanani ovat FinnFest organisaation tiedottaja ja musiikkikomitean jäsen Ira Salmela ja organisaation presidenttinä toimiva Marianne Wargelin.
 
FinnFest on kaiken kattava kulttuuritapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille. ”
Alun perin FinnFesteillä kävi vain suomensukuisia, mutta kuten tämän vuoden kävijäkunta osoitti, FinnFest vieraiden ei tarvitse olla suomensukuisia löytääkseen mielenkiintoista koettavaa tapahtumassa”, Salmela sanoo. FinnFest 2008 järjestettiin kahdeksantoista eri komitean sekä lähes 500 vapaaehtoistyöntekijän voimin.

 

Suomalaisuus esiin

 

FinnFestillä on pitkä historia Amerikan suomalaisten 1900-luvulla järjestämien kesätapahtumien suhteen. Festivaalikulttuurin menettäessä aikoinaan suosiotaan oli tapahtumista tulossa pitkälti perheiden ja yhteisöjen kokoontumistapahtumia.

 

Vuonna 1982 Tauri Aaltio, Suomi Seuran toiminnanjohtaja, Scandinavia Today:tä hyödyntäen aloitti tuomaan esiin pohjoisen Euroopan kulttuuria ja ihmisiä Amerikassa. Aaltio pyysi noin 40 ”aitiopaikan”Amerikan suomalaista ympäri Yhdysvaltoja tapaamiseen Minneapolisiin tarkoituksenaan keskustella jokavuotisen kansallisen tapahtuman konseptista. Nämä henkilöt hyväksyivät Aaltion idean ja toteuttivat festivaalin, joka toi kaikki suomalaiset yhteen. Heti seuraavana vuonna, vuonna 1983, järjestettiin festivaali Minneapolisissa. Tapahtumaan saapui 1100 henkilöä ympäri maan.

 

FinnFestin pääteema on "Sharing the Spirit of Finland”. Tuon pääteeman alle on rakennettu neljä alateemaa: kulttuuri, musiikki, naiset ja suomalais-ojibwa

-kulttuurien yhdistäminen. Kulttuuriteeman tarkoitus on kunnioittaa suomalaista kulttuuria ja kertoa suomalaisista tavanomaisista uskomuksista, yhteiskunnallisista muodoista ja suomalaisista tuotteista. Musiikkiteeman sisään kiedotaan niin suomalainen kansanmusiikki kuin suomalaisen musiikkimaailman merkittävimmät työt ja säveltäjät. Pohjois-Amerikassa on hyvin aktiivisia suomalaisten naisten yhteisöjä, jotka myös tuodaan esiin FinnFesteillä. Neljäntenä teemana on suomalaisuuden ja Ojibwa-kulttuurin yhdentyminen. Tämä teema kertoo siitä, kuinka kaksi suurenmoista kulttuuria voisi yhdistää voimavaransa ja kertoa näin kulttuuriensa hienouksista muille.

 

FinnFest 2008 toi presidentti Halosen Duluthiin


Salmela kertoo, että tämän vuoden tapahtumasta on saatu erittäin positiivista palautetta. ”
Ihmiset olivat erittäin tyytyväisiä tarjontaan sekä tapahtuman organisointiin. Näyttää siltä, että saavutimme tavoitteemme kävijämäärissä. Uskoisin, että lopullinen kävijämäärä tulee olemaan lähempänä kymmentä tuhatta”, hän lisää.

FinnFesteille osallistui tänä vuonna myös Suomen presidentti Tarja Halonen. Halosen vierailu tapahtumassa saa Salmelalta suuret kiitokset.

 

Presidentti Halosen visiitillä oli suuri merkitys tapahtumallemme. Hänen läsnäolonsa lisäsi tapahtumamme arvokkuutta ja monet ihmiset ajoivat pitkiäkin matkoja Duluthiin tavatakseen Suomen presidentin”, Salmela kertoo. Hän myös lisää, että Halosen vierailu lisäsi valtavasti FinnFestin kävijämäärää. ”Oli suuri kunnia saada presidentti Halonen vieraaksemme. Presidentti Halonen vaikutti nauttivan kovasti tapahtumista ja Duluthista ylipäänsä”, Salmela iloitsee.

 

Organisaatio nimeltä FinnFest USA

 

FinnFest USA, on vuonna 1983 perustettu kansallinen hyväntekeväisyysrahoitteinen organisaatio, jonka tarkoitus on yhdistää niin kansalliset, alueelliset kuin paikallisetkin Amerikan suomalaiset ja heidän perustamansa järjestöt yhteen Yhdysvalloissa. Yhdyskuntaa johtaa hallituksen puheenjohtaja, joka valitaan vuosittain järjestettävissä jäsenkokouksissa. Kansallista toimistoa ylläpitää organisaation presidentti ja toimisto sijaitsee Minneapolisissa, Minnesotassa. Organisaatio on täysin itsenäinen eikä ole sitoutunut mihinkään poliittiseen tai uskonnolliseen ryhmään.

 

25 vuoden ajan FinnFest USA:n tarkoituksena on ollut järjestää vuosittain kesätapahtuma, jossa Amerikan suomalaisilla ja heidän jälkeläisillään on mahdollisuus tavata toisiaan ja syventää tietämystään suomalaisuudesta, Amerikan suomalaisuudesta sekä näiden ryhmien kulttuureista.

 

Kaikki organisaation tapahtumat perustuvat hyväntekeväisyystoimintaan. FinnFest -tapahtuma järjestetään aina kesäisin, yleensä heinä-elokuussa ja tapahtuma kestää kolmesta viiteen päivään. Päivisin tapahtuma käsittää koulutuksellisia tapahtumia, luentoja sekä keskustelupaneeleja. Iltaisin on viihteen vuoro tanssin, musiikin ja urheilun parissa. FinnFest –tapahtumaan kutsutaan joka vuosi merkittäviä suomalaisia mm. Lasse Viren on osallistunut FinnFesteille. Paikallisen järjestön osakunta hoitaa kulut keräten myös varoja tapahtumaa varten. Tapahtuman tuotoista 20 % annetaan kansalliselle organisaatiolle, joka taas lahjoittaa varoja stipendeihin, museoihin ja yliopistoihin. Tarkoitus on ylläpitää suomalaista perinnekulttuuria kaikilla osa-alueilla.

 

 

Vuosina 2009 risteilijällä ja 2010 Ontariossa

 

Reilusta tuhannen hengen kävijämäärästä on FinnFest kehittynyt 25 vuodessa huimasti. Jeanne Doty:lta ja Diane Skomars:lta saadut luvut kertovat kävijämäärän kasvaneen tänä vuonna noin 10 000:een. Ensi vuoden tapahtuma on edellisten vuosien tapaan täynnä kulttuuria ja tietoa suomalaisuudesta ja Amerikan suomalaisuudesta. Tapahtuma tulee olemaan ensi vuonna edellisiin vuosiin nähden hiukan erilainen. FinnFest USA tulee järjestämään vuotuisen festivaalinsa toukokuun 17. – 24. päivä vetten päällä.

 

Tulemme olemaan risteilijällä. Ristelijä nostaa ankkurinsa Seattlessa ja matkaa Alaskan rannikkoa kohti pohjoista. FinnFest tullaan siis järjestämään laivalla ja rannikon pysähdyspaikoilla. FinnFest näkyy erityisesti Sitkassa Alaskassa, jossa FinnFest -tapahtuma pysähtyy kokonaisen päivän ajaksi. Sitkassahan on ennen aikaan ollut suomalais-venäläinen siirtokunta”, FinnFest USA:n presidentti Marianne Wargelin kertoo.

 

Vuonna 2010 järjestetään Kanadan suomalaisten kanssa yhdessä FinnGrandFest –nimeä kantava tapahtuma Sault Ste. Mariessa, Ontariossa, aivan Kanadan ja Yhdysvaltojen rajalla. Tämä tapahtuma tulee olemaan suuri ja huomioi myös Kanadassa asuvat suomalaiset, joten odotettavissa on mielenkiintoinen ja festivaali. Suunnitelmia FinnFest –tapahtumiin liittyen on tehty pitkälle vuosia eteenpäin, joten FinnFest –tapahtuma tulee varmasti elämään kauan tulevaisuuteen.

 

Lisätietoa FinnFestistä: http://www.finnfest2008.com/

Kuvat: Brett Groehler ja

Angel ja Andy Sarkela-Saur

Wednesday, August  9, 2008

10/2008