Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: FINNTOWN

Oikealta ampuva laituri punaisessa petolaumassa

-Toni Dahlman

 

 

Jokeritaustainen Toni Dahlman, 30, siirtyi Helsingin IFK:hon niin sanotulla koesopimuksella (Try-Out) syyskuussa. Tuo koeaika kestää tämän lokakuun loppuun, jolloin selviää pitääkö mies paikkansa punaisessa petolaumassa.

 

Dahlman pelasi kausina 2001–03 yhteensä lähes 140 NHL- ja AHL-ottelua Kanadassa. Pohjois-Amerikan kaukaloihin hän siirtyi Ilveksessä pelatun huippukauden jälkeen, jolloin hänet valittiin SM-Liigan vuoden tulokkaaksi. Maaotteluita miehellä on kertynyt viisitoista. Viime kaudella 2008–2009 Dahlman pelasi Elitserienissä Moran paidassa muutaman ottelun verran. Kaikki ei mennyt kuitenkaan Ruotsissa toivomalla tavalla ja loppukausi kuluikin Oulussa Kärppä-paidassa. Tämä jokerikasvatti on aiemmin pistänyt päälleen Ilveksen ja Kärppien paidan lisäksi myös Rauman Lukon pelipaidan.

 

Mieluiten Helsingissä

Vaikka tämä paljasjalkainen helsinkiläiskiekkoilija onkin Jokereiden kasvatti ja hänen lähes koko suku on Jokereiden kannattajia, hän kokee juuri nyt mielekkääksi pelata HIFKin riveissä. -Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne olisi ollut toisin, Dahlman sanoo. Tällä kaudella hänelle oli erittäin tärkeää saada pelata Suomessa ja mieluiten Helsingissä, sillä Dahlmanien perheeseen odotetaan uutta tulokasta helmikuussa. Dahlman kertookin alkukauden heikon työllisyystilanteen stressanneen erityisesti kotiväkeä. -Esimerkiksi olisi ollut vaikeaa lähteä jonnekin Venäjälle pelaamaan ja tulla sitten helmikuussa takaisin. Tässä tilanteessa asiat pitää laittaa tärkeys järjestykseen, tuleva isä pohtii. Samaan hengenvetoon hän mainitsee, että hän on muutenkin erittäin tyytyväinen saadessaan pelata Helsingin IFK:ssa, jossa on hyvä meininki ja mukavia pelaajia sekä mahdollisuudet menestyä.

 

Heti HIFK-kautensa alkuun mies sai ylävartalo vamman ja oli sivussa peleistä pari viikkoa. -Tää oli tyyliä ”liukastuin banaaniin”, Dahlman toteaa selkeästi turhaantuneena loukkaantumiseensa. Mutta hankalan alkukauden jälkeen mies on päässyt pelaamaan -myös ykkösketjussa. Tavoitteenaan Dahlmanilla on pelata mahdollisimman hyvin ja auttaa joukkuetta mahdollisimman pitkälle. Mitään pistetavoitteita hän ei suostu antamaan, koska kokee ne typeriksi. -Tärkeintä on antaa jokaisessa pelissä kaikkensa joukkueen eteen,  hän sanoo.

 

Vuoden tulokkaana Pohjois-Amerikkaan

Vuonna 2001 Toni Dahlman sai kutsun dollarikaukaloon. Hän oli Ottawa Senatorsin 9. kierroksen varaus. Nuorena miehenä hän oli intoa täynnä, joskaan ei oikein osannut odottaa mitään. -Mä lähdin hakemaan peliaikaa ylhäältä, mies sanoo viitaten NHL-peliaikaan. Ja mies saikin kaikista varauksista eniten peliaikaa.. Dahlmanin ensimmäinen kiekkokausi Ottawa Senators |Grand Rapids Griffinsissä Kanadassa oli toista kautta huomattavasti miellyttävämpi, vaikka mies itse sai kiekon kasvoihin Gran Rapidsissa pelatessaan ja toipumisen jälkeen pelasi koko maskin kanssa loppukauden.. -Toinen vuosi Ottawa Senators| Binghamton Senatorseissa oli hyvin raskas, Dahlman tuumii.

 

Toisen kauden aluksi Dahlman aloitti Ottawa Senatorseissa, kunnes hänelle ilmoitettiin, että tulee muutaman viikon tauko NHL:ssä ja, että miehen on syytä siirtyä siksi aikaa farmiin.  Tauko venähti sittemmin kuukausien mittaiseksi. Mies oli jättänyt Ottawaan joukkueen käskystä kaikki siviilivaatteensakin, mutta joutui hakemaan ne farmiajan pidennyttyä (Josef) Boumediennen kanssa autolla pois. Vieläkin hänen toinen kautensa Pohjois-Amerikassa saa miehen ihmettelemään koko touhua. -Koko organisaatio Ottawassa vaihtui toisena vuotena ja meininki sen myötä, mies toteaa.

 

Tuo toinen vuosi oli henkisesti ja fyysisesti miehelle niin raskas, että hän ei olisi suostunut enää samanlaiseen seuraavaan kauteen. -Binghamptonissa ei ole edes lentokenttää, joten kaikki matkat tehtiin bussilla. Kun minut sitten nostettiin välillä ylös NHL:ään, niin se tarkoitti seitsemän tunnin automatkaa suuntaansa. Lisäksi kaikki muut pelireissut, Dahlman mainitsee.

 

Kaikesta huolimatta Ottawa saa miehen pyyteettömän arvostuksen lähinnä ensimmäisen kauden perusteella. Dahlman kehuu organisaatiota ja toteaa, että joukkueena Ottawa Senators oli hyvä. Ottawassa miehen kanssa samaan aikaan pelasivat myös Jani Hurme ja Sami Salo, jotka tosin lähtivät sieltä Dahlmania aiemmin muualle.

 

-AHL-joukkueissa ei hirveästi eurooppalaisia ollutkaan. Lähinnä kanadalaisia, Dahlman sanoo. Mutta vaikka Binghamptonissa ei Euroopan mantereelta pelaajia juuri ollutkaan, ja vaikka kaupunkia lempinimeltään kutsutaankin The 5th cloudiest city, koska aurinko ei kaupungissa tuntunut koskaan paistavan, viihtyi Dahlman siellä ihan hyvin.

 

ERILAISET KULTTUURIT

Binghamptonissa pelaaminen oli kaikin puolin erilainen ja opettava kokemus Toni Dahlmanille - kaikkeen aiempaan nähden. Miestä hyppyytettiin välillä NHL:ssä ja välillä hän löysi itsensä taas AHL:ssä, välillä peliaikaa herui ja välillä mies teki kovia luisteluharjoituksia valmentajien kanssa. Alkukaudesta Binghamton hävisi kymmenisen ottelua putkeen ja pelaajaroolikin oli miehelle Pohjois-Amerikassa normaalista poikkeava, sillä tämä hyökkäyspäässä viihtyvä laituri oli Ottawassa puolustavassa roolissa. Kun kausi 2002–2003 oli ohi, Dahlman siirtyikin ihan hyvillä mielin Suomeen ja takaisin Tampereelle.

 

Dahlman sanoi Pohjois-Amerikka vuosinaan oppineen kielen paremmin kuin koulunpenkillä olisi koskaan oppinut. -Ja pelasinhan 22 NHL-peliä, mies toteaa. -Totta kai siellä on nuorelle miehelle paljon opittavaa ja koettavaa. Mikään ei ole niin helppoa kuin Suomessa. Sä oot yksin ja sun täytyy hoitaa itse omat asiasi. Mutta ennen kaikkea se on loistava kokemus, Dahlman sanoo ja kehottaa nuoria kiekkoilijoita ehdottomasti lähtemään Pohjois-Amerikkaan jos kutsu käy. Nyt kolmikymppisenä, hän ei enää välttämättä haluaisi kuitenkaan lähteä Pohjois-Amerikkaan. Jos siis kutsu tulisi niin, että peliaikaa olisi lähinnä vain AHL:ssä. -Se on niin paljon hankalampaa perheelliselle ja palkka ei kuitenkaan AHL:ssä ole tällä hetkellä niin hyvä, Dahlman toteaa realistisesti.

 

-Mä tykkäsin asua Pohjois-Amerikassa, vaikkei meillä ollut paljon vapaa-aikaa, Dahlman kertoo. Elämäntyyli Pohjois-Amerikassa oli erityisesti miehen mieleen. Ihmisten ystävällisyys ja Small Talk oli mukavaa. -Joskus miettii, että suomalaiset voisivat ottaa silloin tällöin amerikkalaisista ja kanadalaisista mallia. Kun esimerkiksi menee Stockan hissiin, niin tuntuu kuin joku painasi mute-nappia, mies kuvailee suomalaista hiljaisuutta nauraen. -Ja toisaalta, vaikka amerikkalaiset eivät välttämättä edes kuuntelisi sinua, niin tuollainen yleispuhelu on kuitenkin kivaa, Toni sanoo. Hän myös kertoo nauraen kuinka esimerkiksi taksissa keskustelu kuskin kanssa meni näin: ”Where you’re from? Tonin vastatessa ”From Finland” vastaus oli usein ”Which State?”. -Ei se haitannut ketään, puheen sorina senkun vain jatkui ja fiilis oli hyvä, mies virkkaa.

 

-Onhan Pohjois-Amerikka siinäkin mielessä erilainen, että siellä et aamulla mene kävellen hallille vaan aina highwaytä pitkin autolla, Toni sanoo. Mies kertoo, kuinka hän ensimmäistä kertaa ollessaan kaupassa kämppäkaverinsa kanssa ihmetteli miksi kaveri ostaa niin paljon tavaraa kerralla, kun Dahlmanille itselle ostoskoriin lähti vain paahtoleipä ja jauhelihaa. -Sitten selvisikin, että siellä on tapana ostaa viikon ruuat kerralla ja pakastaa ne. Mä kuitenkin halusin käydä useammin kaupassa ja syödä tuoretta. Tein kaupassa käynnistä itselleni sellaisen päivittäisen rutiiniin, Toni virkkaa.

 

On hyvin yleistä, että Amerikassa asuneet jäävät kaipaamaan jotain paikallista tapaa tai asiaa. Toni Dahlman toisi Binghamptonista ruokakaupan, jossa oli kaikkea, lounasravintolasta lähtien. Grand Rapidsistä Suomeen tulisi Van Andel-ketju ja Ottawasta luksuskoppi porealtaineen ja saunoineen.

Suomesta NHL:ään Toni Dahlman ei veisi mitään, sillä siellä on jo kaikkea mukaan lukien maailman parhaat kiekkoilijat ne luksuskopit. Binghamptoniin Suomesta Toni veisi, uskokaa tai älkää, Lokakuisesta säästä huolimatta – aurinkoa.

 


Kuvat: Toni Dahlmanin kotialbumi. HIFK

 

Lisää:www.hifk.fi

 

 

 

Saturday, October 30, 2009

8/2009