Suomenkielellä maailmalla

Finntown News

Susanna Suhonen on suomalainen kirjoittajamme, joka perehdyttää lukijoitamme perinteisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

Text Box: GLOBAL FINNVILLAGE

Olli Toukolehto — Bagdadin kiirastulessa

 

 

Olli Toukolehto on suomalaissyntyinen mies, joka on myös Yhdysvaltojen armeijan sotilas. Syy miksi hän värväytyi armeijaan Amerikkaan eikä esimerkiksi Suomeen ovat hyvin järkeenkäyviä. -Olin saanut Suomen armeijasta lykkäystä vuonna 1999, koska menin yliopistoon. Kun viiden vuoden jälkeen armeija tuli jälleen ajankohtaiseksi, amerikkalainen värvääjä ehdotti minulle liittymistä Yhdysvaltojen armeijaan. He kertoivat maksavansa opintolainani, antavansa palkkaa ja pääsisin lääkintämieheksi. Ei asiaa sitten kovin kauaa tarvinnut miettiä, Olli kertoo ja jatkaa syiden menevän myös eettiselle puolelle. -Kun sota oli jo syystä tai toisesta alkanut, ne, jotka joutuvat ammutuksi tai haavoittuvat, tarvitsevat kuitenkin apua. Koin, että voin omalta osaltani auttaa heitä, mies toteaa.

 

Alun perin mies muuttu perheen mukana Yhdysvaltoihin vuonna 1989. He palasivat Suomeen äidin opintojen vuoksi muutaman vuoden kuluttua, kun taas vuonna 1997 Ollin matkasi jälleen Amerikkaan.

 

Sotilaana Irakissa

Matka biokemian laitokselta yliopistosta armeijaan ja pian keskelle sota-aluetta Irakiin, ei ollut Ollin kohdalla kovinkaan pitkä. Olli oli kuitenkin kaikkien muiden sotilaiden tapaan orientoitunut siihen, että kutsu sota-alueelle tulee joskus. -Kysymys ei ollut siitä menettekö vaan milloin menette, Olli sanoo.

 

Muutos oli kuitenkin suuri ja Olli sanoo jokaisen sotilaan ottavan tilanteen eri tavoin vastaan. Hän itse pisti tunteet sivuun ja katsoi maailmaa sillä hetkellä kuin putken läpi. -Toimin silloin hyvin robottimaisesti ja sain siitä robotti-lempinimenkin, hän naurahtaa. Olli on hyvin tervehenkinen ja sinut itsensä kanssa. Pelko on miehen mukaan sota-alueella joka päivä läsnä, mutta sen kanssa oppii kyllä elämään. -Pelkäsin, tietenkin, mutta se oli pistettävä sivuun, tehtävä työnsä ja ajateltava, että nämä tunteet käsittellään myöhemmin. Se, että on tunteita, ei ole sodassakaan heikkous, se on asia mikä erottaa ihmisen sosiopaatista, Olli sanoo.  Tämän asian hän itsekin kokee olevan vahvuutensa siinä, että hän pystyi käsittelemään sodan kauheudet ja pelot. -Minulle meditaatio ja sisäinen rauha ovat hyvin tärkeitä. Tiedän, että jos asioita hautoo sisällään eikä käsittele niitä, ne varastavat mahdollisuuden elää täysillä tässä hetkessä. Olli on itse harrastanut Sant Mat meditaatiota kymmenisen vuotta, hän elää hyvin terveellisesti, on kasvisyöjä, ja uskoo vahvasti kohtaloon. Miehellä on hyvin järkeävä ote muun muassa kuolemaan. -Uskon, että se asia on päätetty jo kauan aikaa sitten ja emme voi asiaa juosta karkuun, Olli sanoo.

 

Sota-alueella autetaan

Aika yhdellä maailman väkivaltaisimmista alueella oli välillä hyvinkin rutiininomaista, samaa ruokaa ja toimintaa kuntosalitreeneineen. Säännöllisesti tilanne kuitenkin hektistyi tienvarsipommien, granaatti-iskujen ja rakettihyökkäysten vuoksi. Elämä aktiivisella sota-alueella oli aina vaarallista. Tuohon samaan aikaan, kun Olli oli Irakissa, amerikkalaissotilaita muun muassa teloitettiin tv-kameroiden edessä ja kuvat levisivät internetiin. -Tottakai se stressaa ja pistää ajattelemaan. Tein itse henkilökohtaisen päätöksen ja kuljetin aina kynätaskussa yhtä luotia. Jos joutuisin vangiksi minulla olisi aina vaihtoehto, Olli sanoo vakavoituneena.

 

Irakissa Olli huomasi muiden sotilaiden lailla, että sota nykyään ei ole vanhan ajan sotaa vaan paljon muuta. -Emme välttämättä nähneet vihollista ja siksi keskityimme osaksi auttamaan siviileitä. Koska Irakista oli suurin osa lääkäreistä lähtenyt, perustimme muun muassa kenttäsairaaloita ja autoimme ihmisiä. Parhaimmillaan potilaita oli 600 päivässä, lääkkeistä ja ensiavusta vastannut Olli kertoo. Hän kertoo kokevansa todella auttaneensa ihmisiä tuona aikana ja vaikka kaikki irakilaiset eivät myötämielisiä amerikkalaisia kohtaan olleetkaan, hän muistaa lopun elämäänsä tilanteen, kun yksi siviili oli sanonut Jumalan tuonneen Amerikan Irakiin. -Silloin ajattelin, että me oikeasti autamme.

 

Sotilas palaa arkeen

Olli oli sisäistänyt selviytymisrituaalit alitajuntaansa. -Kun palasin kotiin ja vaimoni haki minut lentokentältä, huusin tienkaarteessa ”hidasta, hidasta”. Vaimoni ihmetteli asiaa, koska ei ajanut ylinopeutta. Irakissa tienvarsipommit asetettiin juuri kaarteisiin. Tilanne oli hyvin hämmentävä myös minulle itselleni, Olli sanoo.

 

Ollin arki opiskeluineen Amerikan Yhdysvaltojen sotilaana kulkee melko normaalisti, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. -Meillä on  tiettyjä rajoituksia esimerkiksi loma-ajankohtien suhteen, mutta niinhän muissakin töissä on. Tottakai lähtö rintamalle voi yllättää ihan minä päivänä vain, mutta olen asennoitunut siihen yhtenä osana työsopimustani. Armeija pitää minusta hyvää huolta, joten minullakin on velvollisuuteni sitä kohtaan ja veronmaksajatkin maksavat siitä, että pistämme univormumme päivittäin päällemme.

 

Vuoden päästä Olli on valmistunut lääkäriksi ja on sotilasarvoltaan kapteeni. Tällä hetkellä hänen suunnitelmissa on vielä neljän vuoden erikoistumisopinnot psykiatriksi. -Mahdollisimman hyvä suoritus on hyvin toteutettujen sotilastoimintojen ydin. Sotilaat saavat huippukoulutuksen niin aseiden käsittelyn, fyysisyyden jopa henkilökohtaisen rohkeuden ja eettisyyden näkökulmista. Kuitenkin, jos halutaan toimia ihmisen maksimaalisella potentiaalilla sisäinen mielentila ja henkiset treenaukset tulisi huomioida, Olli sanoo kysyttäessä kuinka hän voi hyödyntää sotilaallisesti lääketieteellisessä oppimaansa. Hän myös kertoo, että esimerkiksi akupainanta perusteista ” Emotional Freedom Technique”:ta (EFT), voidaan hyödyntää niin, että tutkimusten mukaan sotilaat selviytyvät jopa pahoista psykologisista traumoista tunneissa. -Nämä vaativat lisää tutkimusta, mutta tutkimustulokset näyttävät hyviltä, Olli mainitsee. Hän myös suosittelee EFT:tä jopa lukijoillekkin. Kiinnostuneet voivat katsoa dokumentin ”The Answer” joka kertoon EFT:stä ja sotilaista. Sen on ohjannut suomalaisjuurinen Eric Huurre ja löytyy Youtube:sta hakusanalla ”Ehuurre”.

 

Ollilla on monen vuoden sopimus Yhdysvaltojen armeijaan, joten ainakin sen aikaa hän pysyy Yhdysvalloissa. Hänellä on myös amerikkalainen lääketieteentutkimus. -En edes tiedä mitten olisi mahdollista saada vastaava lääkärinlupa Suomessa jos haluaisin muuttaa sotilasuran päätyttyä Suomeen, Olli sanoo kysyttäessä onko hän pohtinut takaisin muuttoa Suomeen. Joka tapauksessa hän käy toisessa kotimaassaan säännöllisesti ja seuraa Suomen tapahtumia netin kautta. Suomalainen joulu jää mieheltä tänä jouluna väliin, kun hän suuntaa perheineen Floridaan auringon alle. ”No snow, but family is the key!”

 


Ollilta on ilmestynyt kirja Bagdadin kiirastuli, jonka voi ostaa suomalaisista kirjakaupoista.


Kuvat: Olli Toukolehto

Monday, December 27, 2010

11/2010